Priznanja za društveno odgovorne kompanije

Bez autora
Oct 02 2012

Kompanije Koka-Kola, Eurobank EFG, Holcim, Sunce Marinković i Tigar, dobitnici su prvih sertifikata za socijalno odgovorno poslovanje koje je u utorak dodelila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Te kompanije su zadovoljile najmanje tri četvrtine od ukupno 119 uslova socijalno odgovornog poslovanja.Kriterijumi za sertifikat koji dokazuje društvenu odgovornost preduzeća su: transparentan i etičan sistem vodjenja i nadziranja kompanije, fer odnos prema dobavljačima, konkurentima i kupcima, bezbedni i motivišući uslovi rada, podrška ekonomskom i društvenom razvoju lokalne zajednice, smanjenje negativnog uticaja na prirodu.

Priznanja za društveno odgovorne kompanijeKompanije Koka-Kola, Eurobank EFG, Holcim, Sunce Marinković i Tigar, dobitnici su prvih sertifikata za socijalno odgovorno poslovanje koje je u utorak dodelila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Na svečanosti u Skupštini Grada Beograda istaknuto je da su te kompanije zadovoljile najmanje tri četvrtine od ukupno 119 uslova socijalno odgovornog poslovanja.

Kriterijumi za sertifikat koji dokazuje društvenu odgovornost preduzeća su: transparentan i etičan sistem vodjenja i nadziranja kompanije, fer odnos prema dobavljačima, konkurentima i kupcima, bezbedni i motivišući uslovi rada, podrška ekonomskom i društvenom razvoju lokalne zajednice, smanjenje negativnog uticaja na prirodu.

Direktor kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milan Pajević je istakao da Evropska unija (EU) društveno odgovorno poslovanje vidi kao sve značajniji instrument za povećanje konkurentnosti preduzeća.

Član Upravnog odbora (UO) NALED Neven Marinović je istakao da specifikacija predstavlja početak uspostavljanja nacionalnog standarda društveno odgovornog poslovanja.

U ekonomski teškim trenucima veća odgovornost kompanije u lokalnoj zajednici potrebnija nego ikad, rekla je direktorka misije Američke agencije za međunarodnu pomoć (USAID) u Srbiji Suzan Fric, dok je pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Nebojša Vasiljević naveo da je država preduzela mere koje treba da podstaknu društveno odgovorno poslovanje i da Ministarstvo prepoznaje značaj takvog delovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik